בנדיקטין
סקירת מוצרים

על ליקר בנדיקטין (Benedictine)

בנדיקטין (Benedictine) הוא ליקר צרפתי מהמשובחים בעולם אשר זכה לכינוי “קיסר הליקרים”. הוא מורכב מ-27 מרכיבים שונים (ביניהם דבש, וניל, קרמל, אגוזים ועשבי תיבול), מיושן למשך שלוש שנים בחביות עץ אלון לפני הביקבוק ובסך הכל לוקח כ-7 שנים להכנת כל בקבוק שלו.

בנדיקטין – היסטוריה

ההיסטוריה של ליקר הבנדיקטין החלה במהלך תקופת הרנסאנס, כאשר נזיר בנדיקטיני רקח משקה אשר הכיל תערובת סודית של 27 צמחים ותבלינים מארבעת קצוות העולם. המשקה הפך לפופולרי מאוד בחצר המלך הצרפתי ובמהרה הפך לשם דבר.

הכל עבר על מי מנוחות למשך כ-280 שנים, עד לתחילת המהפכה הצרפתית, בה הנזירים מכרו ספר ובו המתכון של הליקר לאספן ספרים בורגני. האספן, שלא ידע על האוצר המוחבא בו, השאיר את הספר בספרייה בביתו למשך שנים ארוכות. זה יכל להיות סופו של המשקה, אלמלא קרוב משפחה של אותו אספן בשם אלכסנדר לה-גראנד שמצא את נוסחת המשקה בספר בשנת 1863, והחליט מיד על ייצור מחדש של המשקה הישן. הוא החליט לקרוא לו על שמו של המנזר: “בנדיקטין”.

לה-גראנד שיפר את תהליך הייצור של המשקה והפך אותו למודרני יותר. המשקה צבר פופולריות מחודשת, ועד שנת 1873 כבר יוצרו ממנו כמאה וחמישים אלף בקבוקים בשנה. כתוצאה מכך הוא החליט (וכנראה שיכל להשרות לעצמו) לרכוש ארמון מפואר – לא רחוק ממקומו של המנזר בו המשקה יוצר לראשונה. באותו ארמון, אשר עם השנים הפך גם למוזיאון, מופק הבנדיקטין עד עצם היום הזה.

כיום, המשקה והמותג שייכים לחברת המשקאות בקרדי (Bacardi, שמוכרים בעיקר בזכות ה-“ברקדי בריזר” שלהם). המתכון המדויק לייצור הבנדיקטין נשמר עד היום כסוד מסחרי מוגן, ולפי האגדות הוא ידוע בכל רגע נתון רק לשלושה אנשים.

בנדיקטין

המשקה

הבנדיקטין מבוסס על אלכוהול נייטרלי המופק מסוכר סלק ובו מושרים הצמחים השונים, והוא מיושן כ-17 חודשים בחביות עץ אלון. לאחר היישון השני המתכון מוסיפים למשקה דבש, קרמל וזעפרן ומחממים למיצוי הטעמים והניחוחות.

כאמור מדובר על ליקר צרפתי יוקרתי בריכוז של 40% אלכוהול. כל בקבוק נושא עליו את האותיות D.O.M – ראשי תיבות של Deo Optimo Maximo (אלוהים הגדול והטוב).

לפי השמעות, מדובר על ליקר שהיה אהוב על הרבי מליובאוויטש.

בנדיקטין בקבוק

בנדיקטין – כשרות

למרות שהמשקה מיוצר ללא השגחה רבנית ואין לו תעודת כשרות, הוא מוכר ככשר. מערכות הכשרות ביררו בזמנו לגבי הרכב החומרים המרכיבים את המשקה ותהליך ייצורו והתברר כי לא מעורב בו יין, כך שהוא כשר ללא ספק. שימו לב שמדובר רק על בנדיקטין מסוג D.O.M ולא על הבנדיקטין מסוג B&B – אשר במוצהר מעורב בו יין (מקור).

לקריאה נוספת על משקה אחר שיוצר על ידי נזירים: בירה מרדסו – בירה בלגית מעולה המיוצרת על ידי נזירים