יין פורט
איך שותים

יין פורט: איך בוחרים, שותים, מגישים, מאחסנים וכל מה שצריך לדעת

יין פורט הוא יין מחוזק (קרי שהוסף לו ברנדי, בדרך כלל בריכוז של כ-20%) ופופולרי המגיע מפורטוגל. היין המתוק הזה מוגש ברחבי העולם כדיג’סטיף (משקה המוגש לאחר הארוחה ועוזר לעיכול) ויחד עם הקינוח, והוא מיוצר תוך שימוש במגוון ענבים בשני סגנונות עיקריים: Ruby ו-Tawny. יין פורט יכול להכיל טעמים של קרמל, פירות יער, שוקולד ותבלינים והוא עתיר אלכוהול בזכות תוספת הברנדי. השם “פורט” נגזר מעיר החוף פורטו, ומקורו ביקבים שנפתחו בצפון פורטוגל על ידי סוחרי יין אנגלים שחיפשו תחליפים ליין הצרפתי בעת מלחמה בין שתי המדינות במאה ה-17. זו גם הסיבה שלרוב יינות הפורט שמות אנגליים, למרות מוצאם הפורטוגלי.

ייצור

יין הפורט מבוקבק במפעלים הנמצאים בעיר וילה נובה דה גאיה (עיר תאומה של פורטו שנמצאת על הגדה הנגדית של נהר הדורו). הוא מקבל את טעמו המיוחד בזכות הברנדי שמתווסף אליו בזמן בתהליך התסיסה. התוספת גורמת לתסיסה של היין להאט, מה ששומר על המתיקות הטבעית של הענבים. העובדה הזו התגלתה במקרה על ידי סוחרים בריטיים, שהוסיפו ברנדי ליין כדי לאפשר לו לשרוד בהצלחה את המסע הארוך מפורטוגל לאי הבריטי (קצת בדומה לסיפור יצירתה של בירת ה-IPA, שנוצרה כדי לשרוד את המסע להודו).

על גבי בקבוקי יין פורט לא מצוינת שנה, היות שהיין בכל בקבוק מיוצר מתערובת של יינות מחוזקים שונים. בשנים בהן בציר משובח במיוחד מוציאים בתי הפורט יין הנקרא וינטג’ הנושא את שנת הבציר. היין עצמו מיושן בדרך כלל בחביות עץ אלון במשך מספר שנים (בהתאם למותג ולרמה, עוד מעט נגיע לזה), ואלו משמשות לאחר מכן ליישון ויסקי ובפרט בורבון.

יין פורט על נהר הדורו
סירה מסורתית המובילה חביות יין על נהר הדורו בפורטוגל, המקור של יין הפורט

פרופיל טעם

אחת התכונות החשובות ביותר של פורט אמיתי היא התערובת הייחודית של הענבים המקומיים מפורטוגל – ישנם מעל 50 זנים שונים.

הפורט הוא יין מתוק, בעל גוף מלא וחסר חומציות בדרך כלל, אם כי ליין פורט בגוונים בהירים יש חומציות בהירה המאזנת את המתיקות. ברוב הסוגים תרגישו ארומה של פירות יבשים, שזיף, תבלינים ועץ. הוא מוגש בדרך כלל עם או כקינוח, והטעמים והטאנינים יכולים להשתנות בהתאם לסוג היין:

  • Tawny: יין פורט אדום מיושן בחבית עם טעמים של קרמל, אגוזי לוז ופירות יבשים, לרוב מסווגים על פי הבציר שלהן, בדרך כלל בקפיצות של 10, 20, 30 ו-40 שנה.
  • לבן: פורט לבן עשוי מענבי יין לבן ומציג טעמים בהירים כמו פירות אבן, תפוח, קליפת הדרים ואגוזים קלויים.
  • Ruby: רובי הוא יין אדום המציג טעמים של פירות יער, תבלינים ושוקולד. רוב הבצירים הם הטובים ביותר בגילאי 20 עד 40 שנה, בעוד שאפשרויות משתלמות יותר כמו “reserve” נועדו להנאה מוקדמת יותר.
  • רוזה: פורט העשוי מענבי יין אדום בטעמים של פירות יער אדומים, רוזה ממותק בחמוציות וסוכר חום.
  • Vintage: יין פורט אדום המיוצר בשנות הבציר הטובות ביותר בלבד, נחשב לעיתים קרובות בתור הפורט הטוב ביותר והוא מיושן בחבית בגיל שנתיים עד ארבע לפני היישון בבקבוקים.
יין פורט

הגשת יין פורט ושילוב עם אוכל

נהוג להגיש יין פורט בכוס יין ייחודיות הנקראת “כוס פורט” (הנה כמה דוגמאות). יש להגיש פורט רוזה קר כקרח, פורט לבן קר, ואת שאר הסוגים ממש מתחת לטמפרטורת החדר, סביב 16 מעלות צלזיוס. דרך פופולרית לשתות אותו בימי הקיץ היא “און דה רוקס” עם פרוסת ליים.

פורט לבן יכול לשמש כתחליף לג’ין בקוקטייל ג’ין וטוניק, מה שיוצר את ה-“פורט וטוניק” או “פורטיני”.

היין משתלב נפלא עם גבינות בטעם עשיר (כולל גבינה כחולה), קינוחי שוקולד וקרמל, אגוזים מלוחים ומעושנים, ואפילו בשרים מעושנים-מתוקים.

איך לבחור יין פורט

את הפורט ניתן למצוא בדרך כלל בחנויות משקאות או אפילו בסופר. האיכות יכולה להשתנות במידה רבה בין הסוגים השונים, וישנם אפילו מותגים שאינם מיוצרים בפורטוגל – חפשו פורט אותנטי עם המילה “Porto” המופיעה על התווית. אם אינכם מוצאים פורט, חפשו שרי מתוק איכותי (עוד על כך ניתן לקרוא בפוסט שלנו על סוגי יין).

יש לאחסן את היין כשהוא שוכב על הצד בסביבה חשוכה וקרירה כמו מרתף. תנו לבקבוק לעמוד זקוף במשך 24 שעות לפני ההגשה. מרגע הפתיחה, יינות פורט צעירים יחזיקו למספר ימים, בעוד שיינת המיושנים יותר (Ruby או וינטאג’) יכולים להחזיק מעמד שבועות ארוכים.

מותגים איכותיים ששווה לחפש בזמן שאתם קונים יין פורט:

  • קינטה דה נובל
  • פונסקה
  • גרהאם
  • וורן