אם תשאלו ישראלי ממוצע מה זה קוניאק, ככל הנראה שתקבלו תשובה בסגנון “משקה של זקנים”, או איזה זכרון ילדות של משהו שסבתא הייתה מוסיפה לעוגה כדי לתת לה טעם. אבל בשנים האחרונות הקוניאק – אחד ממשקאות האלכוהול היוקרתיים ביותר, אך אחד עם תדמית מאד מיושנת – עושה קאמבק רציני. כמו רוב הדברים, זה התחיל מאמריקה, דרך לא מעט ראפרים שגויסו למטרה (חפשו למשל את השיר Pass The Courvoisier), ומשם לשאר המדינות, ביניהן ישראל. וזה מוביל אותנו לפוסט של היום – איך שותים קוניאק? הלכנו לבדוק.
אבל לפני, קצת רקע.
על הקוניאק
את עולם הקוניאק, שבו ממלאים כ־200 מיליון בקבוקים מדי שנה, מוביל מותג אחד – הנסי (Hennessy), החולש על כמחצית מהשוק העולמי. אחריו משתרכים שלושה נוספים, הנחשבים די גדולים – רמי מרטן (Rémy Martin), קורבואזיה (Courvoisier) ומרטל (Martell). עשרות מזקקות נוספות ממלאות בקבוקי קוניאק בשברי אחוזים ומשלימות בכך את התמונה.
אמריקה אוהבת במיוחד את הנסי – ממנו יובאו כ-6.5 מיליון בקבוקים בשנה שעברה – אך עדיין קיימת תפיסה מוטעית לגבי הקוניאק כקטגוריה. האם צריך להתאים אותו לארוחה, כמו יין? האם זה משקה לקינוח, או אולי דווקא אפרטיף? נקי או בקוקטייל?
או אולי צריך לשים ג’קט וללכת למועדון עם כיסאות עור ועשן סיגרית כדי באמת ליהנות ממנו?
“קוניאק הוא לא חברה סודית”, אומר ז’רמן קנטו, ברמן מהבר לואיז שנמצא בחל קוניאק שבצרפת. בריאיון למגזין היין vinepair, הוא ניסה לתת קצת אור לגבי המשקה המאיים. “אני רוצה שאנשים יפחדו פחות מקוניאק וממה שהוא מייצג”, הוא אמר.
מעצם הגדרתו, קוניאק הוא סוג של ברנדי המיוצר מיין שמזוקק ואז מיושן בחבית. כדי להיות מוגדר בתור קוניאק, הברנדי צריך להיעשות על פי הנחיות ספציפיות ועם ענבים מאזור הקוניאק, תת מחוז בדרום-מערב צרפת.
הקוניאק לוקח חלק מרכזי בקוקטיילים ותיקים כמו ה-“Sidecar” וה-“Sazerac”. אבל כיום, באופן קצת מבלבל, הוא מופיע לעתים קרובות בתפריטים בתור סוג של יין, לצד יין פורט. לרבים מאיתנו, עצם הרעיון של ברנדי המוגבל מבחינה גיאוגרפית נראה יקר, מתאים יותר ללגימה נקייה מאשר לערבוב בקוקטיילים. אבל האמת היא שהקוניאק הוא קטגוריה רחבה, ובהחלט יכולים להיות קוניאקים פשוטים יותר, במחיר סביר.
להלן כל הדרכים לשתות קוניאק, לדברי המומחה.
יחד עם ארוחה
“אני אוהב לאכול את ארוחת הערב עם קוניאק במקום יין”, אמר קנטו. “יש בו כל כך הרבה מרכיבים ארומטיים, שהוא משתלב עם הרבה סוגים של אוכל”.
קוניאק מסווג לפי הגיל שלו. קוניאק VS, או מיוחד מאוד (Very Special), מתיישן במשך שנתיים. VSOP, או Very Special Old Pale, מתיישן במשך ארבע שנים לפחות. קוניאק נפוליאון (Napoleon) דורש שש שנים של יישון, ו-XO, או קוניאק ישן במיוחד (Extra Old), מתיישן במשך 10 שנים.
ככל שהקוניאק ישן יותר, כך יהיו לו תווים עשירים, פירותיים ואגוזיים יותר. קוניאק צעיר יותר נוטה להשתלב בהצלחה עם גבינות קשות, צדפות או קוויאר, מציע קנטו. המיושן יותר, מנגד, הולך טוב עם שוקולד, פטריות ואפילו בשר.
“אין כאן כללים נוקשים מדי”, הוא אומר, מכיוון שהוקניאק הוא ורסטילי.
בקוקטייל
קנטו מאמין שקוניאק הוא משקה טוב לקוקטיילים מכיוון שהוא מאד מיוחד. כתוצאה מכך, מיקסרים שונים, מיצי פירות הדר או עשבי תיבול טריים ידגישו את הטעמים בכל קוניאק.
קנטו אוהב לשלב קוניאק במשקאות ארוכים, כמו למשל עם ג’ינג’ר ביר, ליים ונענע טרייה. הוא גם חושב שהוא מושלם לקוקטייל אולד פאשן, ומביא “ניחוחות עציים מהחבית”, הוא אומר.
“אין קוניאק אחד שמתאים למשקה שלך”, אומר קנטו. “זה תלוי במצב הרוח שלך, בשעה ביום, בעונה ובמה שאתה רוצה מהקוקטייל שלך”.
עם קרח
“בזבוז” של קוניאק בכוס מלאת קרח עשוי להיראות כחילול קודש למי שחושב על קוניאק בתור יין משובח. אבל, כמו למשל ורמוט בברצלונה, קוניאק הוא גם אפריטיף מאד פופולרי.
“בכל מקום שאתה הולך בקוניאק אנשים שותים קוניאק וטוניק, או קוניאק על קרח לפני ארוחת הערב”, אומר קנטו. “זה נהדר, זה קליל”.
איך לשתות קוניאק נקי
אם אתם פותחים בקבוק קוניאק XO שעולה מאה דולר, כנראה שתהססו מלמזוג אותו על הקרח או לתוך קוקטייל. הגיוני.
אין צורך להשקיע בכוסות מיוחדות עבור קוניאק. מנגד, את הקוניאק נהוג ללגום לאט, תוך כדי הנאה מהארומה שלו. זו הסיבה לכך, שקיים “סניפטר” בשביל הקוניאק (נקרא גם “כוס ברנדי”, הנה כמה דוגמאות באמזון). זוהי כוס “כרסנית” גדולה על גבעול, שמוצרת בפתאומיות כלפי מעלה. מוזגים את הקוניאק לתחתית הכוס, כך שלא יעלה על החלק הרחב ביותר שלה.
אם תסובבו את הכוס על צירה, תוכלו לראות את הסימנים ה-“שמנוניים” שמשאיר הקוניאק תוך כדי זרימה על פנים הכוס. העקבות שנשארים על הזכוכית – נוצרים בגלל גליצרול – רמתו די גבוהה במשקאות אלכוהוליים מיושנים. ככל שהעקבות הללו נשארות לזמן ארוך יותר, כך תדעו שהמשקה מיושן יותר.
וזהו. מעבר לכל מה שכתבנו פה, נראה שהתשובה לשאלה “איך שותים קוניאק” היא פשוט “איך שבא לכם, העיקר תשתו”.
וכן, קוניאק הוא כשר (גם לפסח)
בניגוד לוודקה ולבן דודו הסקוטי – הוויסקי – המיוצר מזיקוק של שעורה אשר אינם כשרים לפסח, הרי שקוניאק מזוקק מיין לבן, וככזה חלות עליו כל דרישות הכשרות של יין, למעוניינים שאכן הוא יהיה כשר. הצד השני של המטבע הוא שאם הוא כבר כשר – הרי שעל פי רוב הוא יהיה כשר גם לפסח.
אז מי שמחפש אלכוהול איכותי בשבוע המאתגר של פסח, הקוניאק הוא הפתרון המושלם.